Már most szólok, hogy aki tökéletes bonbonokat szeretne látni ne nálam nézelődjön. Ezek itt az első önállóan elkészített bonbonjaim. A légbuborékok eltávolítása nem sikerült úgy, mint szerettem volna, de tudom, hogy hol volt a hiba, ezért remélem a következőknél már szebb lesz a látvány.
Meglepetés ajándékként készültek Flórának, akit én húztam Éva virtuális karácsonyi játékkalapjából. Igaz, messze még karácsony, de mivel egy kis fordulat következet be az életemben (munka terén), tartottam tőle, hogy később nem lesz időm az ígéretemet teljesíteni. Flóra tegnap jelzett, hogy megkapta őket és nagyon ízlettek neki. A projekt happy end-del zárult, így ma már leleplezhetem az alkotásaimat.
A csokoládé temperálásáról nem fogok külön írni, mert Vivinél aprólékosan és jól követhetően meg lehet találni.
Narancsos csokoládés bonbon, mogyoró krokanttal
Hozzávalók:
· 125 g 70%-os étcsokoládé
· 2 g porított kakaóvaj
· 10 dkg narancsos étcsokoládé 70 %-os kakaótartalommal
· 0,8 dl tejszín (állati!)
· 1 teáskanál rum
· 2-3 teáskanál mogyorókrokant
Elkészítése:
A tejszínt felforraltam és az apróra tört narancsos csokoládéra öntöttem. Addig kevertem, míg a csokoládé elolvadt és a ganache teljesen egyneművé vált. Hozzákevertem a rumot és hűlni hagytam.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat. (Már amennyit sikerült.)
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét. Ennyi idő alatt a csokoládé egy része megszilárdul, és vékony burkot képez a bonbonforma mélyedéséiben. Habkártyával ismét lehúztam, majd pár percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult, mogyorókrokantból csipetnyit szórtam minden csokihüvelybe, és a kihűlt ganache-t rátöltöttem. (Kiskanállal is lehet, én nyomózsákot használtam.) Fél órára hűtőbe tettem.
A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat.
Vaníliás fehércsokoládés bonbon, aszalt körtével
Hozzávalók:
· 125 g 70%-os étcsokoládé
· 2 g porított kakaóvaj
· 10 dkg fehércsokoládé
· 0,6 dl tejszín (állati!)
· ½ vaníliarúd kikapart magjai
· 3-5 dkg apró kockákra vágott aszalt körte
Elkészítése:
A tejszínt a vaníliával felforraltam és az apróra tört fehércsokoládéra öntöttem. Addig kevertem, míg a csokoládé elolvadt és a ganache teljesen egyneművé vált. Hűlni hagytam.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat.
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét, és habkártyával ismét lehúztam. 10 percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult, aszalt körtekockákat szórtam minden csokihüvelybe, és a kihűlt ganache-t rátöltöttem. Fél órára hűtőbe tettem.
A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat.